Cea mai frumoasa fotografie de portret face parte din viata fiecaruia dintre noi, asta pentru ca ne dorim sa imortalizam tot ceea ce tine de suflet: imagini de la nastere, botez, majorat, cununie etc. O astfel de fotografie reda in detaliu chipul persoanei fotografiate, rezultatul fiind de cele mai multe ori pastrat in albumul foto care asigura o punte peste timp.

Criterii de realizare fotografie de portret

Pentru a realiza o fotografie de portret trebuie sa cunosti cateva reguli de baza care sa va conduca la obtinerea unui rezultat cat mai placut la vedere. Nu este suficient sa ai un aparat foto digital de marca sau un telefon performant. Chiar daca focalizezi persoana si crezi ca astfel vei face o fotografie buna, rezultatul nu va fi intotdeauna cel pe care il astepti.

Pentru realizarea unei fotografii de portret tineti cont de urmatoarele aspecte:

Fundalul fotografiei

Acesta nu va fi un stalp sau o ramura de copac care sa para ca rasare direct din capul celui fotografiat. Alegeti un fundal simplu, uniform colorat care sa incadreze frumos chipul respectivei persoane.

Luminozitatea

Reprezinta un alt detaliu important pentru obtinerea unui portret foto reusit. In cazul in care lumina bate din spatele subiectului, se recomanda folosirea blitz-ului incorporat al aparatului sau al telefonului pentru ca portretul sa nu apara intunecat si neclar. Daca tot nu sunteti multumiti de efect, cautati un alt fundal ceva mai inchis la culoare decat subiectul pe care doriti sa il imortalizati.

Cadrul

Pentru ca este vorba despre portret, nu cuprindeti in cadru toata zona din jurul subiectului, cautati sa apropiati imaginea prin apropierea voastra fizica de persoana sau sa folositi functia zoom, care are acest rol de apropiere si focalizare.

Pozitia si tinuta vestimentara

Va recomandam sa fotografiati subiectul vertical, asa este normal. Un portret orizontal nu va arata deloc bine, dimpotriva. Un alt aspect de care trebuie sa tineti seama cand vreti sa realizati un portret foto este pozitia subiectului, privirea, atitudinea (care trebuie sa fie una degajata, relaxata, fara crispare).

De asemenea, tinuta vestimentara este importanta pentru reusita portretului, aceasta trebuind sa fie omogena, sa aiba o cromatica netipatoare, fara carouri, romburi sau imprimeuri, pentru a nu  distrage atentia de la fata persoanei respective. O camasa in dungi sau in carouri, o bluza pestrita pe un fundal multicolor, nu vor fi niciodata cele mai bune solutii pentru o fotografie portret.

Alte aspecte de care trebuie sa se tina cont in realizarea fotografiei de portret

Omogenitatea culorilor din fundal precum si cea a hainelor purtate de subiect este o alta conditie de baza de care trebuie sa se tina cont.

Nu se recomanda fotografierea strict din fata, decat daca nu vreti sa obtineti o fotografie tip buletin sau pasaport. O postura placuta, atractiva, este aceea in care subiectul intoarce putin capul catre aparatul foto, creandu-se astfel un unghi de circa 45 de grade fata fotograf.

Nu in ultimul rand, daca folositi blitz-ul, nu il pozitionati direct pe chipul persoanei pentru a nu crea umbre dezagreabile, ci indrepta-l putin in sus pentru o lumina delicata

Acestea sunt doar cateva sfaturi si detalii care te vor ajuta sa obtii o fotografie portret cat mai placuta privirii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *