sedinta foto Ana

Sedinta foto de portret

Orice fotograf profesionist stie ca pentru a realiza  o sedinta foto pentru portret trebuie sa creeze o relatie speciala de colaborare cu persoana fotografiata. Subiectul in sine este vast si implica mai multe reguli, de asemenea, dincolo de toate necesita experienta fotografului.

Este importanta tehnica (dar nu cea mai importanta), dupa cum foarte importante sunt povestea, compozitia sau contextul. La fel de importanta este relatia pe care fotograful reuseste sa o construiasca cu persoana pe care o fotografiaza. Acestia sunt doar o parte a factorilor importanti care contribuie la obtinerea uui portret bun.

Fotografia de portret intre alte genuri fotografice

Intre toate genurile fotografice, fotografia de portret ocupa un loc special, fiind frecvent solicitata. Este si foarte ampla avand in vedere ca se realizeaza in functie de anumite reguli stricte – reguli pentru fotografierea unei femei sau unui barbat, reguli speciale pentru fotografierea unui cuplu sau pentru un grup. Pe de alta parte orice fotograf bun stie ca trebuie sa respecte anumite reguli pentru a fotografia persoanelor care stau in picioare si altele pentru acele persoane care stau in sezut. Nu in ultimul rand, varsta persoanelor fotografiate conteaza.

Fotografia de portret captureaza imaginea unei persoane care adopta o postura corecta, cu capul inclinat potrivit si umerii drepti, nicidecum rotunjiti. O astfel de fotografie trebuie sa transmita dincolo de tehnica, sa spuna o poveste indusa de subiect sau poate chiar o poveste reala. De astfel, ca fotograf trebuie sa iti determini subiectul sa se simta in largul sau.

Spuneam anterior ca tehnica nu este de fiecare data un factor foarte important care sa conditioneze fotografia portret. Pentru un portret standard, da, conteaza, dar pentru un portret personalizat, nu.

Caracteristici principale ale fotografiei de portret

O fotografie portret buna reuseste sa vorbeasca despre subiect, insa pentru a se obtine acest efect, fotograful trebuie sa faca o incadrare buna, care sa includa si alte elemente, din mediul inconjurator, de exemplu, pentru ca acestea spun ceva despre subiect. De exemplu, o poza de pe noptiera, o umbrela agatata de lustra, un poster cu Holograf s.a.m.d.

Incurajez continuu oamenii pe care ii fotografiez, spunandu-le cat de bine arata, pentru a nu se panica in fata aparatului de fotografiat, le dau indicatii in acelasi timp, spunandu-le ce pozitii sa adopte. Exista si momente cand sfaturile sunt inutile si atunci capturez ceea ce imi place. Oricum ar fi, am rabdare si astept ca prezenta mea sa nu mai reprezinte un factor disturbator, persoana in cauza se va obisnui cu ideea ca va fi fotografiata si se va purta natural.

O sedinta foto de portret poate fi considerata reusita doar daca reuseste sa surprinda trasaturile fizice ale persoanei fotografiate, insa si ceva din ceea ce aceasta persoana reprezinta in sine – o parte din personalitatea acesteia. Fara exceptie, fiecare individ in parte foloseste expresii in functie de context, pe care nici macar nu le constientizeaza. Cei care intra in categoria fotografi profesionisti nu doar ca trebuie sa surprinda astfel de expresii, ci sa stimuleze cumva persoana in cauza pentru a le afisa – scopul fiind acela de a se da viata fotografiilor.

Poti programa o sedinta foto de portret folosind mijloacele de contact de pe site.